top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Άδεια δωμάτια τις Παρασκευές; Έτσι θα αυξήσετε την πληρότητα του ξενοδοχείου σας!


hotel check in

Για αρκετά χρόνια ένας μεγάλος πονοκέφαλος των ξενοδόχων ήταν οι Κυριακές με τα άδεια δωμάτια. Με τα μεταφορικά και ενεργειακά κόστη να έχουν ανέβει κατά πολύ η δυνατότητα ή και επιθυμία των ταξιδιωτών για τα ταξίδια διημέρου μειώθηκε και αρκετοί λιγότερο ή πιο δημοφιλείς προορισμοί να έχουν πρόβλημα στο να γεμίσουν τα δωμάτια τους και τις Παρασκευές.


Ο μεγάλος προβληματισμός του κάθε ξενοδόχου είναι ότι παρόλο που η ζήτηση για τα Σάββατα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, δεν συμβαίνει το ίδιο και τις Παρασκευές, με μεγάλο κίνδυνο απώλειας αρκετών εσόδων.

Τι μπορούν να κάνουν οι ξενοδόχοι για να αυξήσουν την πληρότητα και τις Παρασκευές;


Σε αυτήν την προσπάθεια τους υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που λίγο ή περισσότερο αρκετοί είναι εξοικειωμένοι με την χρήση τους.



hotel check in


Η πιο συνηθισμένη πρακτική

Αρκετοί ιδιοκτήτες προβαίνουν στην δημιουργία περιορισμών όπως της ελάχιστης διαμονής 2 ημερών. Αυτός όμως ο περιορισμός αν και είναι αποτελεσματικός για ημερομηνίες με μεγάλη ζήτηση, και δεδομένου ότι η χρήση του είναι για μεγάλη χρονική περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες κράτησης σε Σαββατοκύριακα με μειωμένη ζήτηση καθώς δεν θα εμφανίζεται το κατάλυμα ως διαθέσιμο στα κανάλια (booking.com, expedia, google, tripadvisor, website κλπ). Έτσι ναι μεν πετυχένετε για συγκεκριμένες ημερομηνίες την πληρότητα που επιθυμείτε, για αρκετές άλλες στην διάρκεια μιας σεζόν θα προσπαθείτε τελευταία στιγμή να γεμίσετε ακόμα και τα Σάββατα.


Προσφορά διημέρου

Μια πρακτική που επίσης χρησιμοποιείτε από αρκετούς ξενοδόχους είναι αυτή της δημιουργίας μιας προσφοράς μεγάλης διαμονής για να κερδίσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Αν θεωρήσουμε ότι ο στόχος του ξενοδόχου για τις 2 ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο) είναι το ποσό των 180€ ανά δωμάτιο, η πρώτη κίνηση που κάνουν για να το πετύχουν είναι να έχουν τιμή ανά ημέρα 100€ και να εφαρμόσουν μια έκπτωση του 10% για όσους επιλέξουν διαμονή από δύο ημέρες και πάνω. Αυτή η στρατηγική μπορεί να γίνει αποτελεσματική, αλλά αν ο προορισμός είναι ελκυστικός, αρκετοί πελάτες θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 100€ μόνο για το Σάββατο, με αποτέλεμα να μένουν διαθέσιμα δωμάτια τις Παρασκευές, μια ημέρα με μειωμένη ζήτηση αλλά επίσης με την ίδια τιμή του Σαββάτου, τα 100€.




Διαφορετική τιμολόγηση/προσφορά

Μια άλλη στρατηγική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι διαφορετική τιμολόγηση της Παρασκευής. Αν υποθέσουμε ότι η τιμή ανά ημέρα για το Σαββατοκύριακο είναι 100€, μπορείτε είτε να ορίσετε μια χαμηλότερη τιμή τις Παρασκευές ή ακόμα καλύτερα να εφαρμόσετε μια προσφορά της τάξης του 20%. Σε αυτή την περίπτωση αρκετοί υποψήφιοι πελάτες που θέλουν να διανυκτερεύσουν μόνο μια μέρα θα βλέπουν μια πολύ δελεαστική προσφορά και πιθανότατα

  • α) να προτιμήσουν να κλείσουν την Παρασκευή με 80€ αντί 100€ του Σαββάτου, και επειδή θα γεμίσετε το κατάλυμα σας τα Σάββατα με 100€ ανά δωμάτιο θα επιτύχετε τον στόχο των 180€

  • β) στην περίπτωση που κλείσουν για διήμερο θα πληρώσουν 180€ όσο και το επιθυμητό ποσό που είχατε ορίσει από την αρχή.

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται πάντα τακτικός έλεγχος για να προσαρμόζετε τις τιμές όταν αρχίσουν να έρχονται αρκετές κρατήσεις ή όταν βλέπετε ότι η ζήτηση είναι αυξημένη σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σε συνδυασμό πάντα με την χρήση της δικής σας μηχανής κράτησης στην ιστοσελίδα σας που θα μειώσει τις προμήθειες προς τρίτους και την χρησιμοποίηση ενός εξελιγμένου διαχειριστή καναλιών (Channel Manager) θα αυξήσετε την προβολή, τις κρατήσεις και τα έσοδα σας.


 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες ή προοπτικές του καταλύματος σας όπως και της στρατηγικής που μπορείτε να ακολουθήσετε; Επικοινωνήστε μαζί μας για μία δωρεάν μη δεσμευτική συζήτηση. Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε, να μας ενημερώσετε για το κατάλυμα σας, τους στόχους και τους προβληματισμούς σας, να δούμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

14 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page