top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Το success story ενός μικρού ορεινού ξενώνα στο Λέχοβο Φλώρινας


Διαμονή στο Λέχοβο Φλώρινας

Ο ξενώνας Μονοπάτι βρίσκεται στο Μαρτυρικό χωριό Λέχοβο, του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας. Είναι το μοναδικό κατάλυμα του πανέμορφου αυτού οικισμού στις πλαγιές του Βιτσίου, σε μια περιοχή με αρκετά σημεία ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων όπως το Νυμφαίο, οι Λίμνες Natura2000, τα επισκέψιμα Οινοποιία, Πεζοπορία στα Μονοπάτια Ειρήνης, το κέντρο προστασίας αρκούδας του Αρκτούρου και άλλα πολλά. Το Μονοπάτι αποτελεί μια προσπάθεια των ιδιοκτητών του να αναδείξουν το χωριό και να δώσουν μια ακόμα επιλογή στους ταξιδιώτες της περιοχής, καθώς εδώ και αρκετά έτη είχαν σταματήσει την λειτουργία τους τα προηγούμενα καταλύματα του οικισμού.

Δυστυχώς ελάχιστους μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, οι ιδιοκτήτες Ευάγγελος Στεφανίδης και Ηλίας Κόλκας ήρθαν αντιμέτωποι με την πανδημία, που τους ανάγκασε να σταματήσουν προσωρινά την λειτουργία αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την συνέχιση της επένδυσης τους.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν και η περίοδος που εμπιστεύθηκαν τις πωλήσεις αλλά και την κατάρτιση τους στο απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον στην Tourism Forward. Μετά την ανάλυση της δυναμικής και του προϊόντος τόσο του καταλύματος όσο και της περιοχής, δημιουργήθηκε ένα στρατηγικό πλάνο διετίας και ξεκίνησε άμεσα η ψηφιακή μετάβαση του, πρωτοπορόντας για τα δεδομένα της περιοχής.

Σαν αρχικό βήμα έγινε εγκατάσταση ενός συστήματος διαχείρισης κρατήσεων (PMS), του διαχειριστή καναλιών HotelAvailabilities και της μηχανής κράτησης Bookonlinenow για την ιστοσελίδα του Ξενώνα. Το κατάλυμα πλέον της Βooking.com ξεκίνησε να πουλάει και σε άλλα κανάλια όπως η Expedia και η Hotelbeds, αυξάνοντας δραστικά την προβολή του σε μεγαλύτερο αριθμό πελατολογίου, επομένως και τις κρατήσεις.

Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας κάθε επιχείρησης μπορεί να φέρει αναστάτωση ή άγχος στο στάδιο υλοποίησης της, αυτό όμως δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες του ξενώνα στην διάρκεια της ψηφιακής μετάβασης του.

Η Tourism Forward εκτός από την διαχείριση των online πωλήσεων, προσέφερε υποστήριξη των συστημάτων, ενώ διαρκής ήταν η επικοινωνία, εκπαίδευση όπως και οι συμβουλές για την αύξηση των τηλεφωνικών/email πωλήσεων στην καλύτερη δυνατή τιμή.


Λέχοβο Φλώρινας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - Το Success Story του Ξενώνα

Η εν μέρει δυναμική τιμολόγηση που εφαρμόστηκε βοήθησε στην αύξηση εσόδων κατά 30% το διάστημα 2022-2023 ενώ ιδιαίτερα θεαματική ήταν και η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης (ADR) μέσα σε δύο μόνο χρόνια κατά 56%. Αναλυτικά:

  • ADR 2021: 47,00€

  • ADR 2022: 63,40€

  • ADR 2023: 73,32€

Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές υπηρεσίες και του προϊόντος που προσφέρει ο ξενώνας, η βαθμολογία των κριτικών παρέμεινε στα αρχικά υψηλά επίπεδα, (4.9/5.0 σε 199 αξιολογήσεις στην Google και 9,6/10 στην Booking.com). Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η αρχική τιμολόγηση των δωμάτιων ήταν αρκετά υποδιαίστερη της τιμής που ήταν διατεθιμένοι να πληρώσουν οι ταξιδιώτες βάση των προσφερόμενων υπηρεσιών, για αυτό και η αύξηση της τιμής δεν επηρέασε αρνητικά την βαθμολογία των ταξιδιωτών.


Πλατεία Λεχόβου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ευχάριστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες αποτέλεσε η αύξηση του διεθνές πελατολογίου, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για τα δεδομένα της περιοχής αυτής της Δυτικής Μακεδονίας. Οι ιδιοκτήτες τα τελευταία δυόμιση χρόνια είχαν την χαρά να υποδεχτούν πελάτες εκτός από τις ήδη ενεργές αγορές της Γερμανίας και Αγγλίας, ταξιδιώτες από Σκανδιναβικές χώρες, Ισραήλ, Αυστρία, Πορτογαλία, BENELUX, Βραζιλία, Κίνα, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Αμερικανική Σαμόα και άλλες πολλές χώρες.


Ο μικρός ορεινός ξενώνας εκτός από success story συνέβαλε και συμβάλει ακόμα στην αναγνωρισιμότητα και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αμυνταίου, αυτό δηλαδή που επιθυμούσαν από την αρχή οι ιδιοκτήτες του

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Πολλοί ιδιοκτήτες που είναι ακόμα διστακτικοί στην ψηφιοποίηση, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την άποψη τους και να προσεγγίσουν τους κατάλληλους συνεργάτες και συστήματα, που και πιο εύκολη θα κάνουν την διαχείριση του καταλύματος τους αλλά και θα δουν σταδιακά σημαντική αύξηση των εσόδων τους. Ο ξενώνας Μονοπάτι είναι μόνο ένα από τα success story που μπορούμε να αναφέρουμε, έχει όμως μεγάλη βαρύτητα γιατι πρόκειται για ένα οικονομικό κατάλυμα με λίγα, σε ένα προορισμό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Παρ' όλα αυτά, η πετυχημένη συνταγή της εξωτερικής ανάθεσης των πωλήσεων, η ψηφιοποίηση του καταλύματος, το προϊόν και οι υπηρεσίες όπως φυσικά και η άριστη φιλοξενία των ιδιοκτητών οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.



Δωμάτιο με διακόσμηση

 

Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να αυξήσετε και άλλο τα έσοδα σας; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

191 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page